subota, 11. veljače 2017.

Prava istina o ženskim torbama i kako uništavaju zdravlje žena



Jedno britansko istraživanje stručnjaka, koji se bave zdravljem kralježnice, pokazalo je da su ženske torbe u prosjeku teške 2,5 kilograma, a s povećanjem dimenzija torbi povećava se i njihova težina.




Savjet za zdravlje: racionalno odaberite što vam stvarno treba. Što manje to bolje, ali je važno da je torba funkcionalna i daje nam nužni smještaj za potrebne stvari. Današnji trend je da žena redovito nosi uz sitni toaletni pribor, vodu i telefon te laptop koji opterećuje torbu za dodatnih pola do jednog kilograma. Težina ženske torbe sukladno veličini doseže i do 5 kilograma, piše “Ordinacija“.

Ženska torba ne bi trebala biti teža od 1,3 kilograma

Nošenje prevelikih, preteških ili torbi u kojima je teret loše raspoređen neminovno dovodi do gubitka lijepog i zdravog položaja tijela. Rame strane koja nosi ili oba se pogrbe naprijed i jako povuku cijelu ruku prema tijelu rotirajući dlan natrag. Kao posljedica se javlja bol u preistegnutom gornjem dijelu leđa gdje su lopatice povučene naprijed. Dugotrajna pozicija će utvrditi lošu aktivaciju mišića i žena neće biti svjesna da je promijenila cjelokupni izgled. Gura glavu naprijed, grbi se u gornjem dijelu leđa ili ima prenapregnute mišiće donjeg dijela leđa a obješene trbušne mišiće, što sve vodi ka dugotrajnom umoru i mnoštvu simptoma.

Rasporedite teret u jednu i u drugu ruku

Fizioterapeuti savjetuju raspoređivanje težine jednostavnom navikom: okrenite nadlaktica prema van od tijela, a dlanove okrećite od tijela prema naprijed. Osjećat ćete stabilne spojene lopatice, a opterećenje se ne zadržava na ramenima nego se raspoređuje po cijelom trupu. Zadržite tu poziciju i tako hodajte.

Što je s majkama?

Majke su čudotvorci jer u jednom potezu žele ponijeti sve: dijete, veliku torbu sa svim potrebnim stvarima za to dijete, ponekad i vrećicu ili torbu s placa ili vode i drugo dijete.

Savjet koji majke iskustvom znaju:rasporedite teret na više nosivih točaka ili na pomoćna kolica. Stoga majke često nose bebu u marami priljubljeno uz tijelo te imaju slobodne ruke za dohvaćanje drugog djeteta ili nošenje raspoređenog tereta u dvije ruke koje će držati zategnutim lopaticama u dobroj poziciji.

Što s laptopima za poslovne žene?

Ako nemaju „pametne„ lagane telefone žene često ponesu laptop. Naravno da to dodatno opterećuje žensku torbu i neravnomjerno opterećuje kralježnicu i rameni obruč.

Savjetujem da se laptop nosi odvojeno u, po veličini prikladnim, elegantnim torbicama koje imaju mogućnost nošenja u ruci, ali i preko ramena te svaka žena nekom sebi svojstvenom bojom ili modelom može modno osvježiti izgled, a biti zdrava.

Koje su posljedice pretrpanih torbi?

Iako to ne primjećujete, vaše tijelo se prilagođava težini torbi. Nošenje torbe jako utječe na držanje tijela i kretanje.

Prilikom nošenja torbe vrat se automatski naginje u stranu da bi se uspostavila ravnoteža te omogućio raspodjelu težine, i da bi olakšao nošenje tereta.

Neprestana prevelika istegnutost ili napinjanje vratnih mišića može utjecati na pojavu napetost i zatezanja tkiva, grčeva i bolova ili pečenja u tkivu, upale mišića ili refleksne glavobolje.

Nošenjem teške torbe na jednom ramenu javlja se potreba za njegovim podizanjem i guranjem natrag što će izazvati prenapregnutost mišića gornjeg dijela leđa i onih mišića koji podupiru kralježnicu.

Rezultat umora i i grčenja mišića je nepravilno podupiranje kralježnice uzrokujući loše držanje leđa i ramena. Dugoročna posljedica su različite koštane promjene na kralježnici kao skolioze, artritis ali i pritisak na korjenove živaca što rezultira jakim bolovima. Najpoznatija posljedica je išijas koji se manifestira bolovima u bedru i stražnjici.

Ruka koja nosi torbu cijelo vrijeme je jako statična da bi se mogla održati ravnoteža za vrijeme hodanja, a tijelo se nužno znatno rotira i naginje jer nema mogućnosti njihanja ruku. Često se zbog istegnuća i prenapregnutosti može pojaviti bol u statičnoj ruci što dovodi do kroničnih simptoma.

Dugoročno gledajući, težina torbe utječe i na bokove i noge jer svojom težinom vrši pritisak na njih. Na jednoj strani tijela ili obostrano se javlja bol u koljenima, a svi zglobovi se brže troše.

Kako rasporediti težinu?
Već dugo je prisutan trend velikih torbi, u koje žene stavljaju sve više stvari, a zdravstveni problemi nastaju uslijed nošenja torbe na samo jednoj strani ramena koje se potom ili previše ojača ili u nekim slučajevima čak promijeni fizionomiju tijela tako da je jedno rame podignuto u odnosu na drugo.

Upravo zbog brojnih zdravstvenih problema koje može uzrokovati nošenje teške torbe savjetuju se:

Torbe sa širokim naramenicama, i to što bliže zdjeličnoj kosti, da bi se težina bolje raspodijelila
Nošenje torbi preko oba ramena koje će pomoći u raspodjeli težine na cijelo tijelo, a ne samo na njegovu jednu stranu
U slučaju nošenja više i težih stvari, pogodan je ruksak
KOLIKO DUGO NOSITI TORBU NA JEDNOM RAMENU? ODGOVOR JE JAKO KRATKO!
Redovito ili barem jednom tjedno izvadite iz torbe sve što vam ne treba
Nosite manje stvari u jednoj torbici
Nosite torbe sa širim remenom preko ramena ili preko oba ramena
Ne dozvolite da vam torba određuje stranu, promijenite stranu iako u početku torba želi skliznuti
Veliku torbu zamijenite lakšom i manjom
Mijenjajte oblike i veličine torbe da se odmorite od forsiranog naprezanja
Nosite samo neophodno


haber.ba


Nema komentara:

Objavi komentar